L’alzina de l’Erola

L’alzina de l’Erola està situada al municipi de Calders, a mà dreta de la carretera B-124 que baixa cap a Monistrol de Calders, a uns 250 metres de la rotonda. Pren el nom del mas de l’Erola o l’Arola que es troba proper, al peu de la carretera N-141c de Manresa a Vic, no pas a la de Calders a Monistrol. L’alzina de l’Erola creix en un marge prop d’un camp, en un indret agradable amb vistes cap al castell de Calders i cap al Montcau. El seu voltant està endreçat com a espai de repòs i lleure. S’hi arriba a peu des del nucli de Calders pel camí de la balma del Cargolaire.

L’alzina de l’Erola destaca per les seves grans mides: uns 21 metres de diàmetre de capçada i 14 d’alçada, i un perímetre de tronc de més de 4 metres. L’alzina es va salvar de l’incendi del divendres 01.07.1994 que s’enfilà per la vall, preludi del gran incendi del Bages-Berguedà que començà en dos punts molt allunyats el dilluns 04.07.1994. L’alzina patí també l’impacte d’un llamp que va ocasionar-li una cicatriu al tronc encara visible.

L’alzina de l’Erola, per les seves mides excepcionals i pel seu port regular, està catalogada com a arbre d’interès local de Calders i d’interès comarcal.

[foto Jordi Badia]