El riu Llobregat a Monistrol-Aeri

El riu Llobregat surt pel sud de la comarca de Bages per un passadís de bosc de ribera al fons de la vall aquí estreta, comprimida entre el massís de Montserrat a l’oest i la serra de Cul de Portadora, d’alçada molt més modesta, a l’est. En realitat aquestes serres no són relleus enlairats per cap plegament, sinó que és el propi Llobregat qui ha obert i enfonsat la vall.
La imatge 1ª és presa a la primavera des del pont de l’aeri de Montserrat, el límit comarcal amb el Baix Llobregat, mirant cap al sud.
La imatge 2ª és presa el 19.02.2020, amb el bosc de ribera encara desfullat, des de la riba esquerra del prop de la colònia Gomis (Monistrol) observant cap al sud-oest. L’aeri s’enfila per sobre del torrent de Santa Maria que baixa de Montserrat. El codolar de formació molt recent i els arbres tombats donen testimoni del pas de la riuada del temporal Glòria poc menys d’un mes abans, entre els dies 20 i 23 de gener.

Riu avall, la vall del Llobregat s’estreny encara més a l’estret del Cairat i al balneari de La Puda. A l’estret del Cairat hi ha una resclosa d’alçada molt considerable i una central hidroelèctrica. Immediatament després del Cairat, el riu deixa els terrenys terciaris de la depressió central catalana, creua una falla i entra en terrenys secundaris i primaris de la serralada prelitoral.

[fotos Jordi Badia (1ª) i Florenci Vallès (2ª)]