Pantà de Granera o del Marcet

El pantà de Granera o del Marcet, com el seu nom indica, és un embassament del torrent de Marcet que drena l’àrea sud de la capçalera de la conca de la riera de Calders. Es troba al costat est de la carretera de Castellterçol a Granera, dos quilòmetres abans d’arribar al poble de Granera. Malgrat les seves mides modestes, 215 metres de longitud per 45 metres d’amplada mitjana, és una de les masses d’aigua més grans de la comarca del Moianès, sinó la que més. El pantà fou construït als anys 40 del segle XX per assegurar i regular el subministrament d’aigua a la fàbrica tèxtil Marcet dedicada als tints, per tant del ram de l’aigua, emplaçada 250 metres avall de la presa. Entre la presa gran i la fàbrica, encara hi ha una presa menor. La fàbrica, però, fa anys que va aturar l’activitat.

El pantà té forma allargada per l’estretor de la vall boscosa que l’envolta. L’indret és agradable, sobretot a l’estiu, i apropiat pel bany.

El Moianès és un territori situat en posició enlairada a l’interfluvi entre els rius Ter a l’est i Llobregat a l’oest, sense grans rius, llacs, ni grans embassaments. Aquesta situació geogràfica fa que la conservació de la qualitat de l’aigua de les rieres i dels petits embassaments -com són aquest de Granera, el del Passerell a Moià, el Parc de l’Aigua de Sant Quirze Safaja, el de Brotons a la vall de Marfà o el de la Colònia Jorba a Calders- sigui al Moianès una necessitat peremptòria no només per raons i ètica ambientals, sinó també per disposar d’aigua pel subministrament a la població i a les explotacions ramaderes.

[fotos Jordi Badia (1ª) i Montserrat Porta (2ª)]