A la capçalera oriental de la conca del riu Calders, la riera de Castellnou que baixa de Moià cap al sud i la de la Fàbrega que recull les aigües de Collsuspina i de Castellterçol conflueixen per constituir la riera Golarda o de Marfà que segueix cap a l’oest. Aquest tram de vall, centrat en les ermites antigues de Sant Pere de Marfà i de la Mare de Déu de la Tosca, s’anomena precisament vall de Marfà. La vall de Marfà s’inscriu a l’espai del Moianès protegit pel PEIN de Catalunya. Administrativament, la vall de Marfà és un enclavament del municipi de Castellcir que limita amb els de Castellterçol, Moià i Monistrol de Calders, a la comarca del Moianès. Aigües avall, la riera Golarda rep la riera de Sant Joan que des de Monistrol de Calders es dirigeix vers el nord i juntes passen a ser formalment el riu Calders que, en una successió de meandres que en el global marxen cap a l’oest, desembocarà al riu Llobregat a Navarcles.
Un lloc especialment bell de la riera Golarda, a la vall de Marfà, és el Molí de Brotons. L’aigua salta per damunt d’un estrat potent de roca dura d’origen marí i forma un gran toll que una petita presa eixampla. A la riba esquerra, l’estrat de roca forma una balma on es refugia de manera troglodítica l’antic molí de Brotons.
A les imatges, el salt del Molí de Brotons en temporada eixuta a la 1ª, en temporada plujosa a la 2ª, i a finals de primavera amb proliferació de llenties d’aigua (Lemna minor) a la superfície de l’aigua a la 3ª.
[fotos Jordi Badia]
- Vegeu el grup de la ICHN-Bages al Molí de Brotons, el 25.05.2024.