Mortaldat de pinasses al Bages i al Moianès

Pinasses (Pinus nigra ssp. salzmanii) que van sobreviure al gran incendi del Bages i el Berguedà del 1994 moren al 2024, 30 anys després, a causa de la llarga sequera, l’augment de les temperatures i la infecció pel fong Sphaeropsis sapinea (= Diploidia pinea). La mortaldat de pinasses adultes s’acarnissa especialment a la comarca de Bages, on la pinassa es troba al límit altitudinal inferior de la seva àrea de distribució. Les imatges mostren pinasses moribundes, ja irrecuperables, als vessants del torrent de Jaumandreu, al terme municipal de Callús.

Hi ha un desajust evident entre les pinedes de pinassa i el clima al Bages. Durant la segona meitat del segle XX, les pinedes de pinassa havien ocupat grans extensions a la meitat oest del Bages, sobretot a les fondalades i als vessant obacs. Però a causa dels grans incendis forestals i del canvi climàtic, la població de pinasses es redueix cada vegada més al Bages en el present segle XXI.

La imatge de a galeria inferior mostra la mateixa situació de mortalitat de les pinasses a Monistrol de Calders, a la nova comarca del Moianès.

El pi roig experimenta al Moianès una situació paral·lela a la de la pinassa. Per a ambdues espècies de pins, el clima s’ha tornat decididament advers al Bages i al Moianès.

[fotos Jordi Badia]