Lledoneda

Durant aproximadament les darreres tres dècades, els lledoners (Celtis australis) s’han expandit pel Pla de Bages, en bona part mercès a la disseminació del pinyol dels fruits, els lledons, pels estornells i les merles, fins al punt de constituir en alguns rodals autèntics boscos de lledoners que hauríem d’anomenar lledonedes.

Les lledonedes es troben en indrets lluminosos amb sòl fèrtil, no gaire lluny d’on hi havia hagut lledoners plantats que n’han estat els progenitors.

L’aspecte exterior de les lledonedes és semblant al dels altres boscos de caducifolis de fulla tendra, com el de les fagedes o el de les freixenedes de freixe de fulla gran a muntanya mitjana, o el de les freixenedes de freixe de flor que tenen també dues localitats al Bages. Els lledoners no broten fins ben entrada la primavera, a la 2ª meitat d’abril, quan treuen a la vegada les fulles i les flors discretes; és llavors quan les lledonedes comencen a destacar al paisatge del Bages pel seu color verd clar.

Al Pla de Bages, hi ha lledonedes ben constituïdes als Comtals (foto 2ª) i a Sant Pau, al terme municipal de Manresa, i al Pont de Cabrianes (foto 1ª) i a la font de la Tolega, al terme municipal de Sant Fruitós de Bages.

[fotos Florenci Vallès]