Aladern fals (rebrot després del foc)

Rebrotada de l’aladern fals o de fulla ampla (Phillyrea latifolia [= P.media]) quan han passat gairebé 5 mesos del foc del 17.07.2022 del Pont de Vilomara. L’aladern fals, com la resta de plantes de la família oleàcies i com la resta de grans arbustos de la màquia i de l’alzinar, rebrota d’arrel després d’un incendi.

Les fulles de l’aladern fals es disposen a la tija per parelles oposades i entrecreuades en nusos successius; si es mira des de la punta de la tija es veuen les fulles ordenades en 4 rengles, són doncs fulles tetràstiques. Noteu que excepcionalment un dels rebrots té 3 fulles a cada nus en comptes de 2 i que les fulles de nusos successius se segueixen contraposant formant en aquest cas 6 rengles en comptes de 4; hauríem d’anomenar a aquestes fulles hexàstiques o en disposició hexàstica.

La imatge és obtinguda a la vall del Flequer (El Pont de Vilomara i Rocafort), coneguda per la seva extraordinària abundància de tines disseminades, a més de barraques i feixes de pedra seca, testimoni d’un passat consagrat al cultiu de la vinya i a l’elaboració de vi.

[foto Jordi Badia]