Aladern fals o de fulla ampla

Phillyrea latifolia

L’aladern fals o aladern de fulla ampla (Phillyrea latifolia [= P.media]) és un arbrissó de la família oleàcies, morfològicament similar a l’aladern (Rhamnus alaternus) tot i no mantenir-hi cap parentiu, del qual es diferencia clarament per tenir les fulles oposades. L’aladern fals té fulles perennes, amb pecíol curt i limbe ovat o lanceolat de 2-7 cm de longitud per 1-3 cm d’amplada, amb el marge finament dentat. La consistència dura de les fulles, exceptuant les juvenils, és semblant a la de les fulles d’alzina o d’aladern. El fruit de l’aladern fals, negre quan és madur, recorda una oliveta.

L’aladern fals s’assembla, en aquest cas per raó de parentiu, amb l’aladern de fulla estreta (Phillyrea angustifolia), de fulles més estretes amb marge enter, i de port menor.

L’aladern fals viu a les màquies i als alzinars dels llocs més assolellats. L’aladern fals pot arribar a ser l’espècie dominant a les carenes i als indrets rocosos per la seva extraordinària resistència a la secada estiuenca.

[fotos Jordi Badia]