Camp solar entre el polígon Pla dels Vinyats i Lledoners

D’un temps ençà, els camps solars fotovoltaics proliferen a les comarques de Bages i Moianès ocupant antigues terres de conreu de secà, i més s’estendrien si s’aprovessin totes les sol·licituds. Tot indica que ens trobem tan sols als inicis del desplegament de l’energia solar fotovoltaica que ha de causar una transformació molt notòria dels usos del sòl i del paisatge. A la galeria superior, la transformació recent en parc solar d’un antic camp de secà situat entre el polígon industrial Pla dels Vinyats II i el centre penitenciari de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada). Aquesta instal·lació altera amb estridència un paisatge de conreus de secà, retalls de bosc i masies, molt característic del Pla de Bages, que s’havia conservat prou bé.

Les minses collites als secans del Bages i del Moianès als anys 2021, 2022 i 2023 de calor i sequera continuada no conviden a mantenir un conreu ruïnós. Però abans de sacrificar terres de conreu a la producció elèctrica, convindria instal·lar les plaques solars fotovoltaiques en espais sense ús com talussos de carreteres encarats al sud i illes entre nusos de carreteres, a les teulades de naus industrials, granges i edificis residencials, i en solars industrials que ningú compra.

No cal anar gaire lluny per mostrar un exemple de plaques solars instal·lades en un indret ben apropiat; el trobem als vessants de teulada més assolellats d’algunes naus industrials del sector I del mateix polígon Pla dels Vinyats, com mostra la foto inferior.

[fotos Jordi Badia]