Pla de Bages

El pla de Bages vist des del cim de Collbaix (Manresa), a la imatge 1ª mirant al nord i a la 2ª al sud.

El pla de Bages és un mosaic de conreus, retalls de bosc, rases, camins i poblacions.
A la vista cap al nord (foto 1ª), la carretera del Cardener (C-55) divideix la imatge en dues meitats, deixant a la banda més propera la població de Sant Joan de Vilatorrada. Més enllà de Santpedor, la muntanya de residus salins del Cogulló de Sallent destaca amb artificial estridència.
A la vista cap al sud, al costat esquerre de la imatge destaca el bosc del Balcells amb els seus pins centenaris, ja escapçat per les grans carreteres. La carretera C-25, l’eix transversal, creua d’est a oest, mentre que al Balcells arrenca la nova carretera C-37 en direcció sud que travessa la vall de Rajadell amb un llarg i esvelt viaducte. Montserrat presideix i tanca el paisatge.

El pla de Bages comprèn les planes extenses amb petits turons de la part central de la comarca, la més afectada per l’erosió. Aquestes planes sovint estan cobertes per sediments quaternaris de menys d’un milió d’anys, entre els quals destaquen les terrasses fluvials que són sediments dipositats pels rius quan corrien per nivells més alts que els actuals. Entre aquests sediments hi ha graves, però també sorres i llims.

[fotos Jordi Badia (1ª) i Florenci Vallès (2ª)]