Rampa per peixos a la resclosa de Sant Benet de Bages, al Llobregat

La imatge mostra l’escala, o més pròpiament la rampa, per peixos que talla la resclosa de Sant Benet de Bages, al riu Llobregat als termes de Sant Fruitós de Bages i Navarcles, acabada de construir el juny del 2022. L’obra ha estat promoguda i finançada per la Fundació Catalunya La Pedrera, propietària del complex Món Sant Benet. La resclosa desvia aigua cap al canal de la fàbrica de Sant Benet pel costat dret en el sentit de la marxa del riu, el de Sant Fruitós, mentre que la rampa per peixos s’ha construït al costat esquerre, el de Navarcles.

La gran majoria de les nombrosíssimes rescloses que aturen els rius Llobregat i Cardener no tenen escales per peixos; són barreres insalvables en el sentit de pujada en la majoria de casos i per la majoria d’animals que fan vida només a l’aigua. Unes poques rescloses disposen d’escales per peixos de construcció relativament recent. Vegeu “escales per peixos al Llobregat a Sallent i al Cardener a Sant Martí de Torroella”. Aquestes escales consisteixen en una rampa compacta que va de dalt de la resclosa a baix, sobre la qual s’obliga un corrent d’aigua a serpentejar en un recorregut sinuós que li resta velocitat perquè els peixos aconsegueixin remuntar-lo.

La rampa per peixos a la resclosa de Sant Benet de Bages és diferent, és una escala superior. Consisteix en una rampa molt més llarga i de pendent suau que va de la base de la resclosa fins un bon tros amunt del riu, tancada amb parets pels dos costats, i a la superfície de la qual s’han emplaçat grans roques que frenen el corrent i han de permetre uns instants de repòs als peixos. Tota l’amplada de la rampa funciona pel pas de peixos, no només un corrent estret i potser massa ràpid serpentejant entre graons. Sí, realment és una escala 2.0, de construcció molt més difícil i molt més susceptible a les riuades, però que ha de ser molt més efectiva per a la funció de salvar el pas per la resclosa per a una gama molt més àmplia de fauna aquàtica. Ho celebrem.

[foto Jordi Badia]