L’erosió diferencial ha format diverses balmes al vessant de Les Brucardes sobre el riu Llobregat, la continuació al nord del cingle de les Marcetes i de Roca Tinyosa, al terme de Sant Fruitós de Bages. En una de les balmes situada més amunt, quasi al nivell de la urbanització de Les Brucardes, fa uns anys es van descobrir pintures rupestres. S’hi arriba pel camí entre la font de la Tolega i el pla dels Rovellons que voreja la urbanització per l’est i que, precisament, s’ha equipat fa poc amb una escala que salva el seu tram més dret i dificultós.
Les pintures van ser fetes en un ocre vermellós. Representen de manera esquemàtica un sol o un estel, unes mans (o potser les primeres 4 barres catalanes?) i diverses figures d’animals. S’estima que daten del final del Neolític, al voltant de l’any 3500±500 aC. Quan les figures foren pintades a la paret, el sostre de la balma deuria ser més extens de com és ara. Després, la part més exterior del sostre va caure, tal com testimonien els blocs de roca a sota, amb arestes encara esmolades a les cares per on es van trencar. El lloc encarat a l’est i dominant sobre la vall del Llobregat havia de ser còmode.
La Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya ha declarat aquestes pintures, les úniques conegudes a la Catalunya central, Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i les ha protegit mitjançant una tanca metàl·lica al voltant de la balma per impedir l’accés incontrolat.
Les fotos mostren el detall de les pintures rupestres i el recinte vist des de dalt i des baix.
Noteu, a la foto 1ª, la presència de boles de canó a la roca sorrenca, i com una d’aquestes boles seccionada diametralment és el marc on s’inscriu la pintura que interpretem com un sol.