A les esplanades de roca dura exposada de les lleres de rius i rieres, sovint s’observen uns curiosos forats circulars, d’origen natural, del voltant d’un pam de diàmetre i una mica menys de fondària, anomenats cadolles. Sovint les cadolles mantenen l’aigua de la pluja o de la darrera crescuda del riu o riera. Les cadolles es troben sobretot en roca calcària i sempre ben a la vora de l’aigua circulant. Uns bons exemples es veuen a la calcària nummulítica de la vora del riu Cardener sota el Pont Vell, a Manresa, que mostra la imatge.
Com tot, el misteri de les cadolles té també la seva explicació. Les cadolles es formen per abrasió, per l’acció erosiva de la sorra arrossegada pel corrent turbulent de les riuades, girant contínuament i amb força en una cavitat. Una irregularitat inicial a la roca pot desencadenar la generació d’una cadolla.
Si els forats a la roca són molt més grans, de la mida d’una banyera, s’anomenen marmites de gegant. Les marmites de gegant es formen al bell mig del curs d’un torrent o a la capçalera d’una riera per la mateixa acció abrasiva però més constant i a una escala major, sumant grava a la sorra.
[foto Jordi Badia]