El Cavall Bernat

El Cavall Bernat és el més gran i conegut dels monòlits del massís de Montserrat. Més que pròpiament una agulla, el Cavall Bernat és un serrat sencer. El Cavall Bernat es mostra desafiant, inexpugnable, avançat a la façana nord del sector oriental de Montserrat, damunt de Monistrol. Des del cim a la base, el Cavall Bernat es desploma en 245 vertiginosos metres de paret de conglomerat, mentre que des de la carena, el menor desnivell des d’on intentar l’escalada, s’enlaira encara 60 metres.

El Cavall Bernat de Montserrat va ser escalat per primera vegada l’any 1935, precisament des del coll situat a la carena de la serra de les Lluernes que il·lustra la imatge 1ª. Aquesta via d’escalada actualment és coneguda com la normal. Posteriorment s’hi han obert més vies d’escalada, molt més llargues, que enfilen el Cavall des de la base o des d’algun punt de la canal que l’aïlla per l’est, pujant per la cara nord il·lustrada a la imatge 2ª.

El topònim Cavall Bernat es repeteix a altres llocs de Catalunya; el trobem per exemple al massís de Sant Llorenç del Munt i a un illot de les Medes, sempre aplicat a monòlits, però cap d’ells de l’envergadura del Cavall Bernat de Montserrat. L’origen és la transformació púdica de l’expressió carall trempat.

[fotos Jordi Badia]

Vegeu l’article Cavall Bernat, de Jordi Badia.
Vegeu l’article Conglomerat, de Jordi Badia.