Abella de prat

Andrena cinerea

Andrena cinerea és una de les nombroses espècies d’abelles solitàries del gènere Andrena, conegudes totes elles com abelles de prat, que fan nius verticals en terrenys sorrencs.
Andrena cinerea
mesura uns 15 mm, és en general negra, mostra els segments abdominals lluents i ben marcats i és pilosa per un anell ample de pèls llargs de color gris clar que envolta el tòrax deixant una calba a la part superior i un floc dels mateix tipus de pèls a la cara. Les antenes són llargues i negres. Les ales també són fosques.
Andrena cinerea
recull pol·len de les flors que transporta als cistells dels fèmurs del primer parell de potes i sota l’abdomen. Les larves d’Andrena cinerea es desenvolupen a l’interior del niu, alimentades pel pol·len que subministra la mare.

Els mascles d’algunes espècies d’Andrena són pol·linitzadors específics d’abelleres (Ophrys). Els mascles d’aquestes abelles confonen la flor de l’abellera amb una femella de la seva espècie i intenten infructuosament una pseudocòpula que acaba amb els pol·linis de l’abellera adherits al cap de l’abella mascle. Enganyat de nou, el mascle d’abella pol·linitzarà les següents flors d’abelleres que visiti. Andrena cinerea és pol·linitzador específic de l’abellera groga (Ophrys lutea), l’abellera de flor més grossa al Bages.

[foto Montserrat Porta i Jordi Badia / Identificació Leopoldo Castro, per Biodiversidad Virtual]