Aladern de fulla estreta

Phillyrea angustifolia

L’aladern de fulla estreta o aladern fals de fulla estreta (Phillyrea angustifolia) és un arbust gran de la família oleàcies, propi de màquies i garrigues. Recorda a l’olivera (Olea europaea), però es reconeix ja d’entrada pel port arbustiu i perquè les fulles tenen un to verd blavís a les dues cares, no pas el gris platejat del revers de les fulles d’olivera. Com els seus noms popular i científic proclamen, el limbe de les fulles és lanceolat estret, de 3-6 cm de longitud per un màxim d’1 cm d’amplada, amb l’àpex obtús, el marge enter i el nervi central blanc, visible i sobresortint a la cara inferior. Aquestes fulles es disposen oposades, tenen el pecíol curt i són perennes.

Les flors s’agrupen a les axil·les de les fulles, portades per peduncles curts. De fora cap endins tenen una corol·la simpètala petita, de color blanc i dividida quasi completament en 4 lòbuls, 2 estams amb filament curt i anteres grosses i un pistil. El fruit és una oliveta de 4-5 mm de diàmetre que en el procés de maduració passa del verd inicial al granat i finalment al violeta fosc.

L’aladern fals o de fulla ampla (Phillyrea latifolia) és una espècie propera de port més arbori i fulles més amples amb el marge dentat.

[fotos Jordi Badia]