All paniculat

Allium paniculatum

L’all paniculat (Allium paniculatum) és un all silvestre que a l’estiu fa una bonica inflorescència amb un parell de bràctees llargues, afuades i desiguals a la base i nombroses flors blanquinoses. A diferència d’altres espècies d’all, la inflorescència de l’all paniculat no té bulbils. Les flors estan portades per pedicels fins, d’1-3 cm, que neixen radialment del receptacle; els pedicels que tiren amunt són una mica més llargs que els que es dirigeixen vers els costats o avall, de manera que la inflorescència pren contorn ovoide.

Cadascuna de les flors té 6 tèpals lliures amb el nervi medial ressaltat de verd o de magenta, 6 estams amb filament normal, no pas tricuspidat com els de l’all vermell (A.sphaerocephalon), que sobresurten lleugerament de la corol·la i un pistil central. Totes les parts de la flor, incloent el pedicel, comparteixen el mateix color blanc d’ivori.

L’all paniculat neix d’un bulb afuat de fins a 3 cm que, a més de la tija central, treu algunes fulles llargues i estretes.

L’all paniculat viu als fenassars. Està ben distribuït per la comarca de Bages, però no és abundant.

[fotos Jordi Badia]