Amphipyra effusa

Amphipyra effusa

Amphipyra effusa és una papallona nocturna de la inacabable família dels Noctúids (= Noctuidae), de la qual se’n coneixen unes 35.000 espècies segons les darreres estimacions (2020).

Com tantes altres espècies de Noctúids, l’adult és una arna de cos gruixut, d’uns 4-5 cm d’envergadura, amb les ales piloses i pigallades de tons grisos com en una pintura impressionista que plasma la foscor en comptes de la llum. Les antenes i les potes alternen trams curts de to clar i to fosc. Els adults són atrets per la llum.
Sovint, com és el cas d’Amphipyra effusa, les erugues dels Noctúids són més acolorides que no pas les respectives papallones. Les erugues d’Amphipyra effusa són d’un verd nítid amb una línia lateral blanca molt fina i un puntejat encara més fi del mateix blanc repartit pel cos. El cos de l’eruga acaba de forma sobtada, com tallat. Altres espècies del gènere Amphipyra tenen una punta que sobresurt d’aquesta aresta entre el dors i la part caudal, preludi de l’apèndix que llueixen les erugues de la família dels Esfíngids.

L’eruga d’Amphipyra effusa és polífaga, pot alimentar-se de moltes plantes, un fet que explica l’èxit de l’espècie

[fotos Montserrat Porta (1ª i 2ª) i Jordi Badia (3ª)]