Aranya bruna casolana

Steatoda grossa

Steatoda grossa és una aranya de la família Theridiidae, la de les vídues negres, que pel seu aspecte i costums és coneguda en castellà com araña de armario, araña parda de casa o falsa viuda negra, i que podem traduir al català com a aranya bruna casolana.

Les femelles tenen un cos de fins a 10mm, sense comptar les llargues potes, en el qual destaca l’opistosoma esfèric. Els mascles són més petits, amb un opistosoma ovalat menor. Les potes són llargues, especialment el primer parell, i de secció progressivament menor a cada artell com si fossin canyes de pescar telescòpiques. El color general és castany fosc amb un matís granat, més intens a l’opistosoma que al prosoma i a les potes, i també més fosc a les femelles que als mascles. L’opistosoma sol tenir també algunes taques clares, particularment una franja a la part anterior, però poc definides, irregulars i poc constants entre individus. Les taques clares solen ser més extenses a l’opistosoma dels mascles, generalment més clars. El cos i les potes tenen pèls curts, però no espines.

Steatoda grossa construeix teranyines als sostres, de les quals pengen fils amb gotes adherents per atrapar insectes voladors.

La mossegada de Steatoda grossa és dolorosa, però no pas tant com la de les vídues negres (Latrodectus sp.) amb les quals podria confondre’s per la morfologia i pel color fosc, però les vídues negres mostren taques d’un roig viu que Steatoda grossa no té.

El gènere Steatoda és extens, amb unes quantes espècies presents a la península ibèrica. S.grossa, al ser l’espècie més antropòfila del gènere, és també la que ha aconseguit una distribució més cosmopolita.

[foto Jordi Badia]