Aranya

Cyrtophora citricola

Cyrtophora citricola (= Epeira citricola) és una espècie d’aranya de la família Araneidae, la que agrupa a les aranyes que teixeixen les característiques teles de captura en espiral, però aquesta fa una tela completament diferent, molt més extensa i densa.

Cyrtophora citricola té un gran dimorfisme sexual: les femelles arriben als 10-15 mm, mentre que els mascles adults no passen dels 3-4 mm, no s’alimenten, no construeixen teles i poc després de la còpula moren. La femella és de color marró fosc o bé negre amb un patró de taques blanques al dors. La seva forma és angulosa i cuirassada amb 6 puntes còniques que sobresurten en 2 rengles al dors de l’opistosoma o abdomen.

La femella inverteix nits de treball laboriós per elaborar una teranyina densa i complexa de ben bé mig metre de diàmetre, feta de fils no enganxosos. La tela consisteix en parets de fils tensos entrellaçats, d’aspecte irregular, impenetrables pels insectes. A la base d’aquest embolic hi ha un altre tipus de tela en forma de tenda de campanya, carpa de circ o dom, feta de cel·les quadrangulars regulars, disposada en horitzontal amb alguns embuts on van a parar els insectes que passen en vol després de xocar i rebotar en aquesta estructura complexa de teranyina. Per sota de la tela regular horitzontal s’espera l’aranya, protegida en un amagatall de tela densa.

Tan particular com l’extensa teranyina és la capacitat reproductiva de la femella de Cyrtophora citricola. Durant un mateix estiu, la femella realitza diverses postes d’ous consecutives que embolica en un capoll i apila en un cilindre lligat a la seva estructura de teranyina. Molt sovint Cyrtophora citricola viu en colònies resultants d’una posta, en les quals la teranyina d’una femella enllaça amb les d’altres.

A la imatge 1ª, 4 capolls de Cyrtophora citricola apilats i subjectats a la teranyina, amb nombroses minúscules aranyetes pul·lulant ja per fora i la mare vetllant-les a sota. A la imatge 2ª, la femella adulta aguantant-se panxa enlaire a la teranyina regular de cel·les rectangulars.

[fotos Montserrat Porta (1ª) i Jordi Badia (2ª)]