Aranya de les flors

Synema globosum

L’aranya de les flors Synema globosum és de mida petita com la resta d’espècies de la família dels tomísids (Thomisidae), les femelles mesuren 6-9 mm i els mascles només 4 mm. Els dos primers parells de potes dirigits endavant. Té un característic abdomen esfèric de color uniforme, variable entre individus i fins i tot a voluntat en un mateix individu, mantenint sempre la taca fosca de simetria bilateral que recorda un avet posat en una torreta.
Les imatges 1ª, 2ª, 3ª i 4ª corresponen a femelles, amb l’opistosoma molt més gros que el prosoma, mentre que les imatges 5ª i 6ª corresponen a mascles, de mida menor.

Noteu, a la imatge 1ª, les 2 rengleres de 4 ulls petits. La mida i la posició relativa dels ulls és una característica de cada família d’aranyes.

Les aranyes de la família tomísids o aranyes de les flors no fan teranyines sinó que, posades a les flors, cacen a l’aguait insectes voladors. Synema globosum ataca sovint insectes més grossos que ella, als quals mata injectant-los verí. A vegades, la presa emprèn el vol abans que el verí no hagi fet el seu efecte; llavors l’aranya, fortament subjecta al seu cos, és transportada pels aires fins que la presa cau immobilitzada. Les imatges 2ª, 3ª i 4ª mostren escenes de caça de l’aranya de les flors: a la 2ª, Synema globosum devora una abella de la mel (Apis mellifica) sobre una mata de farigola; a la 3ª, l’escena de caça es repeteix damunt d’una flor de ruda (Ruta angustifolia) i ,a la 4ª, Synema globosum ha capturat una mosca escorpí (Panorpa communis).

[fotos Pere Moraleja (1ª), Florenci Vallès (2ª), Jordi Badia (3ª, 5ª i 6ª) i Montserrat Porta i Jordi Badia (4ª)]