Aranya de les flors

Thomisus onustus

L’aranya de les flors (Thomisus onustus) deu ser l’espècie d’aranya de la família Thomisidae més comuna a la comarca de Bages. Té un cos angulós, amb l’abdomen en forma de trapezi i les potes perpendiculars al cos, els dos parells anteriors més grans que els dos posteriors. El seu posat recorda al d’un cranc de mar. Les femelles arriben als 10 mm, els mascles només als 5 mm. La foto 3ª mostra a una femella amb l’opistosoma relativament gran, mentre que la foto 5ª correspon a un mascle amb el prosoma i l’opistosoma de mides semblants. El color pot ser groc llimona com l’exemplar que a la foto 1ª es veu posat damunt d’una inflorescència de berbena (Verbena officinalis), blanc com el de la foto 2ª a les flors d’un grèvol (Ilex aquifolium), rosa com l’exemplar de la foto 3ª damunt d’una sempreviva (Sempervivum montanum) o verd clar com a la foto 4ª a la fulla d’una col. Aquests colors vius i variables són sovint mimètics amb els pètals de les flors on s’atura.

L’aranya de les flors espera, immòbil i invisible, que s’acosti un insecte pol·linitzador com una mosca, una abella o una papallona. Quan un insecte distret aterra a la flor, ni que sigui més gros que la pròpia aranya, s’hi llança com un llampec i el subjecta amb els quelícers que injecten verí paralitzant.

Thomisus onustus es troba als prats florits a la primavera i a l’estiu, a les flors a mig metre d’alçada.

[fotos Jordi Badia (1ª), Florenci Vallès (2ª), Pere Moraleja (3ª), Montserrat Porta i Jordi Badia (4ª) i Montserrat Porta (5ª)]