Aranya

Euophrys frontalis

Euophrys frontalis és una aranyeta de la família Salticide, aquella que comprèn les aranyes petites amb potes curtes, que cacen perseguint les preses en comptes de fer teranyines de captura, i que es desplacen a saltirons. La disposició dels ulls a les Salticidae és molt característica: 4 ulls frontals com fars en un rengle, els 2 centrals més grossos que els 2 exteriors, i, arrenglerats a cada lateral del cefalotòrax o prosoma, 1 ull petit i 1 ull gros que sorprèn per la seva posició endarrerida.

Euophrys frontalis té un dimorfisme sexual accentuat que fa difícil adonar-se que mascles i femelles pertanyen a la mateixa espècie.
Els mascles mesuren només 2-3 mm. Tenen el cos pilós, de color bru fosc amb bandes longitudinals fosques al dors de l’opistosoma i les potes només del primer parell negres. Els ulls estan envoltats d’una banda taronja, com un antifaç. A la cara destaca també la banda de pèls ben blancs als pedipalps llargs que, si estan arronsats, donen la imatge d’un bigoti blanc.
Les femelles, en canvi, mesuren 3-4 mm, són menys piloses, tenen l’opistosoma més gran i globós i els pedipalps més curts. Les femelles són de color bru clar incloent totes les potes, tenen la cara negra i petites taques de color bru fosc amb matís verdós a l’opistosoma, irregulars i variables entre individus, vagament disposades en línies longitudinals. Les femelles no porten el bigoti blanc dels pedipalps i el seu antifaç taronja no és tan acolorit. Les imatges mostren un individu femella.

Euophrys frontalis s’amaga entre la fullaraca del sòl. La seva mida petita, els colors discrets i la rapidesa dels seus moviments fan passar-la força desapercebuda, però podria ser una espècie freqüent. S’afegeix la dificultat d’identificació d’espècies de Salticidae, la família més extensa d’aranyes a Europa, i en particular la diversitat del gènere Euophrys, del qual Iberfauna registra 11 espècies a la península ibèrica i illes balears.

[fotos Jordi Badia]