Aranya

Olios argelasius

Olios argelasius és una aranya gran i pilosa, amb el cos d’uns 25 mm de longitud les femelles i 20 mm els mascles i potes gruixudes, de color bru clar exceptuant l’extrem de les potes, els quelícers i els ulls que passen a un castany fosc. A més, té distribuïts per tot el cos puntets bru fosc, d’alguns dels quals surt una seta gruixuda del mateix to fosc, mentre que la resta de pilositat és blanca i més fina. Un parell d’aquests punts foscos destaquen al centre de l’opistosoma al ser més grossos.
Els mascles (a la foto 1ª) tenen el prosoma i l’opistosoma de mides semblants, mentre que l’opistosoma de les femelles (foto 2ª) és clarament més gran. La imatge 1ª mostra un individu mascle arraulit en posició defensiva, incòmode a l’haver detectat la presència del fotògraf. Noteu els 8 ulls arrenglerats en dues fileres paral·leles de 4 ulls, tots de mida similar. Per sota sobresurten avall els dos quelícers, i pels costats els palps.

Olios argelasius pertany a la família Sparassidae (= Heteropodidae). Com la resta d’espècies d’aquesta nombrosa família d’aranyes, Olios argelasius té potes gruixudes articulades al cos en orientació força vertical que li donen aparença intimidatòria i un caminar amb el cos suspès que recorda al dels crancs.

Olios argelasius no fa teles de captura, sinó que persegueix les preses com un depredador qualsevol. La mossegada dels seus quelícers és verinosa.

Olios és un gènere molt diversificat a les regions tropicals, del qual a Catalunya es coneix només, per ara, la presència d’aquesta espècie, O.argelasius.

Olios argelasius viu en zones càlides on hi hagi insectes. És habitual trobar aquesta aranya als llocs humanitzats.

[foto Montserrat Porta i Jordi Badia (1ª) i Montserrat Porta (2ª)]