Arenària de coixinet

Arenaria tetraquetra subsp. condensata

L’arenària de coixinet (Arenaria tetraquetra subsp. condensata [= A.aggregata subsp. aggregata, A.tetraquetra subsp. capitata]) és una mata de la família cariofil·làcies, petita, característica de carenes i d’indrets pedregosos i ventejats.

Té les fulles sèssils, petites d’uns 3-4 mm de longitud, rígides, arquejades i agudes, disposades en parells oposats. Aquestes fulles estan molt juntes a les branques curtes i intricades que en conjunt formen un coixinet d’uns pocs centímetres d’alçada. A la primavera i a l’estiu, d’aquest coixinet emergeixen tiges més gràcils i amb els nivells de fulles ben separats que culminen amb un pom de flors. Les flores són radiades, normalment pentàmeres i ocasionalment tetràmeres, amb sèpals verds lanceolats i pètals blancs relativament grans. El fruit és una càpsula.

L’arenària de coixinet és una planta montana que es troba a nombroses serres calcàries de la península ibèrica. A Catalunya és una planta del Pre-Pirineu occidental -on és presa la imatge- i dels Ports de Beseit. A la comarca de Bages coneixem únicament la citació de Pius Font i Quer de l’any 1910 a la serra de cal Torre, a Castellfollit del Boix, ben documentada amb el corresponent plec d’herbari i esmentada a la seva Flora del Bages com a planta molt rara. De llavors ençà, i ha passat ja més d’un segle, no hi ha cap altra citació de l’arenària de coixinet al Bages. Abans de donar l’arenària de coixinet per perduda de la flora del Bages, caldria un esforç de recerca. Conservem l’esperança de retrobar-la. El repte queda obert.

[foto Marta Queralt López Salvans]