Arlequí

Zerynthia rumina

L’arlequí (Zerynthia rumina) és una papallona de colors tan o més vistosos que els dels altres papiliònids, com la papallona rei o la papallona zebrada, però és de mida més petita i menys abundosa. L’eruga s’alimenta exclusivament de plantes d’un gènere ben particular, Aristolochia, totes elles amb alcaloides tòxics i d’entre les quals al Bages només és comuna la pistolòquia o herba de la marfuga (A. pistolochia), tot i que als canyars i boscos de ribera esporàdicament es troba l’aristolòquia llarga (A.longa).

La pistolòquia és una herba amb les tiges en ziga-zaga, les fulles que neixen als angles de la tija són gruixudes, en forma de cor i amb el marge sinuós, la flor en tub eixamplat a la base i el fruit en una càpsula verda, com un minúscul meló. La pistolòquia viu als prats secs i a les clarianes de bosc, sense ser mai massa abundant.

L’eruga de Zerynthia rumina, de colors tan llampants com els de l’adult, aposemàtics, acumula al seu cos els alacaloides de la pistolòquia sense degradar-los, el que la converteix en igualment tòxica. L’adult vola en una sola generació anual, durant la primavera.

[foto Pep Planas]