Asperugo procumbens

Asperugo procumbens

Asperugo procumbens és una herba anual enfiladissa que s’ajuda d’una munió de petits ganxos retrorsos situats a les estries de les tiges i al marge de les fulles per escalar per damunt d’altres herbes als marges ombrívols i als herbassars. Podria semblar una planta del grup de les espunyidelles (gèn.Galium), però la flor de corol·la blava amb 5 lòbuls, no pas blanca i amb 4 lòbuls, la identifica com a una espècie de la família boraginàcies. Es tracta doncs d’un cas de convergència evolutiva, no de proximitat filogenètica.

Tota la planta és híspida per aquests ganxets. Les fulles són oblongues amb la base atenuada, les superiors en parelles oposades. Les flors surten individuals o en grups de 2 o 3 a l’axil·la de les fulles. Tenen una corol·la petita, de color blau violeta, soldada i oberta posteriorment en 5 lòbuls. Al fructificar, els calzes creixen i es pleguen en una mena de paperina irregularment estrellada que conté els fruits.

Asperugo procumbens és una herba poc freqüent a Catalunya, anomenada “raspilla morada” en castellà, però a la que no li coneixem cap nom comú en català. A la comarca de Bages l’hem trobat al regadiu del Poal, a Manresa.

[fotos Jordi Badia]