Aufrany

Neophron percnopterus

L’aufrany (Neophron percnopterus) és el més petit dels accipítrids carronyaires (voltors) europeus. Fa de 58 a 66 cm de llarg i té una silueta de vol característica, amb una cua que acaba en forma de falca. Té el bec llarg i prim, molt diferent del de qualsevol altre carronyaire europeu, i la cara sense plomes i envoltada d’un collar despentinat. Els adults tenen la pell de la cara i la base del bec de color groc ataronjat i el plomatge de color blanc brut amb les plomes de vol, les rèmiges, de color negre, cosa que recorda el plomatge de les cigonyes. Inicialment, els immaturs són totalment de color marró fosc, i es van tornant progressivament més blanquinosos al llarg de quatre anys. A més de menjar carronya, també menja excrements, ous i petits animals vius. Quan troba un ou d’estruç, agafa una pedra amb el bec i la fa servir d’eina per obrir-lo. Aquest comportament no és après, sinó que és congènit. Té el bec adaptat per arrencar trossos de carn per petits orificis dels cadàvers grossos, però no és prou fort per estripar-ne la pell.

La foto 1ª correspon a un exemplar en captivitat. A la foto 2ª, un exemplar en vol es reconeix fàcilment pel contrast entre el blanc del plomatge del cos i el negre de les plomes de l’exterior de les ales.

Cria als cingles i és estival a Catalunya, on nidifica principalment a la zona nord-oest. A Menorca i al nord de Mallorca hi ha una petita població sedentària d’aufrany. Al Bages se’l pot observar sobretot en migració. Cria regularment a les àrees pre-pirinenques de les veïnes comarques del Berguedà i el Solsonès, on tanmateix és escàs. L’any 2011, per primera vegada a la comarca de Bages, s’ha observat a una parella d’aufranys niar i criar un poll al PN de Sant Llorenç del Munt, en el que podria ser el primer pas d’una població estable.

[foto Oriol Oms (1ª) i Jordi Badia (2ª)]