Avenula bromoides

Avenula bromoides ssp.bromoides

Avenula bromoides ssp. bromoides és una gramínia perenne molt freqüent als prats i a les pinedes de les comarques de Bages i de Moianès, però poc identificada. Als mesos de maig i juny, Avenula bromoides enlaira una panícula a 50-80 cm d’alçada amb espiguetes que per la mida i la disposició recorden les del gènere Bromus, i per les arestes colzades aquelles del gènere Avena. El nom científic Avenula bromoides és doncs ben escaient.

Les fulles són estretes i no gaire llargues, d’un màxim de 2 mm d’amplada i amb els marges cartilaginosos. La lígula situada a l’inici de la beina és oblonga.

La panícula mesura 10-15 cm de longitud. Els pedicels d’aquesta panícula són simples, llevat del pedicel de la 2ª espigueta que pot tenir una ramificació curta. La distància entre espiguetes s’escurça progressivament, de manera que la panícula és laxa prop de la base i densa cap a la punta. Les espiguetes mesuren uns 20 mm i tenen 5-8 flors. Del centre del dors dels lemmes neix una aresta colzada de 10-15 mm de longitud total, de color castany fosc de l’inici al colze i color palla clar del colze a la punta.

Avenula bromoides s’assembla molt a Avenula pratensis, també present a la Catalunya Central però no tan freqüent. Avenula pratensis té port més gran, la panícula arriba a mesurar 40 cm, té pilositat llarga a la base de les glumel·les i arestes de 15-25 mm de longitud. A.bromoides és una espècie de distribució mediterrània i submediterrània, mentre que A.pratensis es distribueix per tot Europa.

[fotos Jordi Badia]