Belluguet o bellugadís

Briza media

El belluguet o bellugadís (Briza media) és una herba de la família gramínies, perenne, fàcil de reconèixer i que, a les comarques del Bages i el Moianès, es troba per damunt dels 500 metres d’altitud.

El belluguet floreix als mesos de maig i juny. Fa una panícula laxa i gràcil de la qual pengen nombroses espiguetes ovades, en forma de gota invertida, constituïdes per 4-12 flors arrenglerades a banda i banda, amb glumes i glumel·les còncaves com una cullera. Els pedicels de la panícula són tan fins que no aconsegueixen ser rígids, sinó que queden lleugerament arrugats o sinuosos. Al tenir els pedicels tan fins, tota la panícula es mou amb la més mínima alenada de vent, d’aquí els noms de belluguet o bellugadís.

El belluguet és una herba de muntanya mitjana, molt extensament distribuïda per Europa, que aquí creix sobretot a les clarianes de les pinedes de pinassa i pi roig.

Existeixen dues espècies més del gènere Briza a Catalunya: B.maxima de port més gran, pròpia d’indrets més secs sobre sòl silici, i B.minor de cicle anual i mida menor, amb més espiguetes a la panícula i que probablement tingui algunes localitats a la comarca de Bages.

[foto Marta Queralt López Salvans]