Besneula de fulla blanca

Cynoglossum cheirifolium

La besneula de fulla blanca (Cynoglossum cheirifolium) és una herba de la família boraginàcies que es caracteritza per estar completament coberta d’una pilositat vellutada que li dóna tacte suau, gruix a les fulles i to gris clar o blanquinós, excepte les corol·les que posen una nota de color purpuri que amb el temps vira a violeta.

Les fulles són lanceolades, de fins a 15 cm les de la base, de limbe atenuat al pecíol i progressivament menors a mesura que guanyen alçada a la tija fins a imperceptiblement esdevenir les bràctees de la inflorescència terminal. Floreix a la primavera. Les flors tenen una corol·la simpètala de simetria radiada que s’obre en 5 lòbuls. El fruit està dividit en 4 mericarps coberts d’agullons, d’entre els quals sobresurt vertical l’estil.

La besneula de fulla blanca és una típica herba de les vores de camins i dels marges agrícoles. El Pla de Bages és la part de la comarca on és més abundosa. Als mateixos ambients que la besneula de fulla blanca (C.cheirifolium) pot trobar-se també la seva parenta propera la llengua de ca o besneula (C.creticum) que es diferencia per no ser tan tomentosa i per l’absència de bràctees a la inflorescència.

[fotos Jordi Badia]