Llengua de ca, besneula

Cynoglossum creticum

La llengua de ca o besneula (Cynoglossum creticum) és una herba de la família boraginàcies que sol atènyer mig metre d’alçada i que a la primavera destaca per la seva llarga inflorescència girada lleugerament en cua d’escorpí de boniques flors amb corol·la blau pàl·lid amb un reticle de venes d’un blau més intens que amb el temps viren al propra.

La llengua de ca és pilosa, però ni de bon tros tant com la seva parenta, la besneula de fulla blanca (C.cheirifolium), de manera que conserva el verd com a color dominant. Les fulles basals són llargues, el·líptiques i atenuades en un llarg pecíol, però es redueixen a mesura que pugen per la tija, sobretot pel costat del pecíol, fins a quedar sèssils o amplexicaules les del capdamunt. Només les flors més baixes de la inflorescència tenen bràctea, la majoria no. El fruit està format per 4 mericarps d’uns 5-7 mm cadascú, globosos i coberts d’agullons.

La llengua de ca és una herba comuna a les vores de camins, als marges entre camps i als sòls nitrificats a tota la comarca de Bages.

[fotos Jordi Badia]