Blanca de la col

Pieris brassicae

La papallona blanca de la col (Pieris brassicae), la que dóna nom a la família Pieridae, és una papallona grossa i molt elegant en blanc i negre, més blanc que no pas negre. Les ales són blanques, les anteriors coronades amb una franja negra i les posteriors amb una taqueta també negra situada amunt, sovint tapada per les ales anteriors. Mascles i femelles es diferencien per les ales anteriors, amb unes taques negres més a les ales de les femelles -com la de les imatges- que falten a les dels mascles. Els ulls són verds, una característica particular de les papallones de la família Pieridae.

La blanca de la col, malgrat el seu nom, no s’alimenta exclusivament de fulles de col, sinó de moltes plantes més de la família crucíferes, ja siguin cultivades o espontànies. Per això, la blanca de la col tampoc és exclusiva dels horts, sinó que és una papallona comuna als prats i a altres ambients.

La imatge 3ª mostra la posta d’ous al revers d’una fulla de col i les imatges següents les erugues alimentant-se’n.

Els adults de la blanca de la col (P.brassicae) s’assemblen molt als de la blanqueta de col (P.rapae), aquesta darrera menor i amb la taca apical de l’ala més petita i no tan negra, i als de la blanqueta perfumada (P.napi), amb les taques no tan contrastades. En canvi, les erugues de P.rapae i de P.napi són quasi uniformement verdes, no pas grogues i negres com les de P.brassicae.

[fotos Jordi Badia (1ª i 2ª) i Montserrat Porta (3ª, 4ª, 5ª i 6ª)]