Bolet de la molsa

Phellinus torulosus

El bolet de la molsa, que és la fructificació del fong Phellinus torulosus, és un bolet de soca que creix al peu de soques de diversos arbres i arbustos planifolis: roures -com en el cas de les fotos aquí mostrades-, alzines, oliveres, llentiscles, brucs… Va creixent formant capes durant anys, fa de 15 a 40 cm d’amplada, és sèssil i se subjecta lateralment al substrat. Primer té forma de consola o mènsula, i amb al pas del temps es torna més o menys aplanat. Té la superfície superior vellutada i de color marró fosc, amb el marge més clar, de color canyella, bastant gruixut, irregular, rodó i finament vellutat. Sovint aquesta superfície es troba parcialment recoberta de molses o d’algues que la utilitzen com a suport.
L’himeni, que és la part inferior porosa productora d’espores, està format per tubs estratificats de 2 a 8 mm de llargada. Els porus són rodons, molt petits, de 0,1 a 0,2 mm de diàmetre, i de color marró ferruginós, però més pàl·lids en temps sec.
La carn és dura, coriàcia, gairebé llenyosa, de color canyella fosc i poc densa. No fa olor i no té cap sabor especial.
L’esporada és de color blanc. Les espores fan 4-6 x 3-4 m m, són el·líptiques i llises, i tenen les parets molt fines.

Phellinus torulosus normalment s’alimenta de fusta morta, però algun cop actua com a paràsit. Produeix un podriment blanc a la fusta, cosa que indica que es nodreix principalment de lignina.
És una espècie de distribució mediterrània freqüent a la terra baixa.

Phellinus torulosus pertany al fílum basidiomicots i a la classe agaricomicets.

[fotos Florenci Vallès (1ª i 2ª) i Montserrat Porta / Jordi Badia (3ª i 4ª)]