Bolet de soca pla

Ganoderma applanatum

Ganoderma applanatum, al qual podríem denominar en català bolet de soca pla, és un bolet de soca gran, de fins a 50 cm de diàmetre, de consistència dura i forma semicircular o discoïdal que s’adhereix fermament al tronc de l’arbre. Per damunt és de color bru mat i uniforme fins arribar al marge blanc precedit d’un voraviu de color marró fosc i lluent, mentre que per sota continua el blanc del marge. La cara inferior està folrada de porus molt fins, però les espores que cauen d’aquests porus blancs són brunes. Malgrat l’adjectiu específic applanatum, la cara superior no sol ser plana sinó que mostra ondulacions concèntriques, com botifarrons.

Ganoderma applanatum ataca la fusta d’arbres planifolis vells, en particular de sureres –que no es troben al Bages-, faigs, roures, freixes i d’altres. Ocasiona una podridura blanca de la fusta que va perdent consistència per descomposició de la lignina i que acabarà amb l’ensulsiada de l’arbre.

Un bolet més conegut, parent de Ganoderma applanatum, és la pipa (Ganoderma lucidum), de mida menor, amb peu i de colors vius que creix en branques caigudes i a les soques d’alzines i roures.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]