Bruel, reipetit

Regulus ignicapillus

El bruel o reipetit (Regulus ignicapillus), juntament amb el reietó (Regulus regulus) són els ocells més petits d’Europa, tan sols fan 9 cm de la punta del bec a l’extrem de la cua. Tots dos són de la família dels sílvids. El bruel és fàcilment distingible del reietó perquè té la cella blanca i una banda ocular negra. Tant les femelles de bruel com les de reietó tenen a la coroneta una llista groga amb vores negres. Els mascles de bruel aquesta banda la tenen vermella, mentre que els de reietó la tenen taronja. Els bruels joves tenen la llista de la coroneta poc marcada, mentre que els reietons joves no en tenen. A Catalunya el bruel cria a tota mena de boscos, mentre que el reietó cria als boscos de coníferes subalpins i també a les fagedes i les rouredes del Montseny, però a l’hivern migra cap a zones més baixes. Al Bages, hi ha bruels sedentaris i també n’hi ha d’hivernants. Tant el bruel com el reietó s’alimenten principalment d’insectes. Com que pesen molt poc, poden buscar-los desplaçant-se sobre les branques més primes. [foto Oriol Oms]