Reietó

Regulus regulus

El reietó (Regulus regulus), juntament amb el bruel o reipetit (Regulus ignicapillus) són els ocells més petits d’Europa, tan sols fan 9 cm de la punta del bec a l’extrem de la cua. Tots dos són de la família dels sílvids.
El reietó és fàcilment distingible del bruel perquè no té cap banda blanca sobre l’ull ni cap banda ocular negra. Tant les femelles de reietó -com la que mostra la imatge- com les de bruel tenen a la coroneta una llista groga amb vores negres. Els mascles de reietó aquesta banda la tenen taronja, mentre que els de bruel la tenen vermella. Els reietons joves no tenen llista a la coroneta, mentre que els bruels joves la tenen poc marcada.

A Catalunya, el reietó cria als boscos de coníferes subalpins i també a les fagedes i les rouredes del Montseny, però a l’hivern migra cap a zones més baixes. És en aquesta època de l’any quan se’l pot veure al Bages, mentre que el bruel es troba sempre a la comarca.

Tant el reietó com el bruel s’alimenten principalment d’insectes. Com que pesen molt poc, poden buscar-los desplaçant-se sobre les branques més primes.

[foto Florenci Vallès]