Capnodis tenebrionis és un escarabat de la família buprèstids, d’uns 20-25 mm de longitud i de color gris fosc, quasi negre, amb l’excepció del pronot de color gris cendra. Aquest pronot més clar té 4 punts foscos i una depressió en forma de ferradura a tocar de l’escudet entre els dos èlitres. Per la seva banda, els èlitres tenen nombrosos puntets de color cendra distribuïts irregularment.
La femella pon els ous al sòl a tocar d’un tronc d’arbre fruiter del gènere Prunus, amb preferència pels ametllers i els presseguers. Les larves són vermiformes, de fins a 60 mm de longitud en el seu estadi darrer i amb un cap exageradament gran, d’aquí que en castellà s’anomeni “gusano cabezudo”. Les larves ataquen primer les arrels, després el tronc de l’arbre. Als 2 anys de vida, la larva entra en una metamorfosi de la qual emergirà com a adult a finals d’estiu. L’adult s’alimenta dels brots i les fulles del mateix arbre.
Capnodis tenebrionis és una plaga dels fruiters de pinyol, tot i que pot afectar també als pollancres.
Els buprèstids són escarabats que es caracteritzen pel cos ovalat i compacte amb l’extrem abdominal agut i el cap curt i pla que amb prou feines despunta del tòrax. En fase larvària són xilòfags.
[fotos Florenci Vallès (1ª i 2ª) i Jordi Badia (3ª)]