Cetònia negra

Netocia morio

La cetònia negra (Netocia morio [= Protaetia morio]) és un escarabat de la família Cetoniidae, que s’inscriu a la superfamília dels escarabèids. El seu cos és arrodonit i compacte, de més d’1 cm, amb crestes ressaltades als èlitres, un escudet triangular relativament gran i de color negre esquitxat de taquetes clares, petites i irregulars. S’assembla força a Oxythyrea funesta, però aquests darrer és més pilós i té les taques clares més grans. El nom de gènere Netocia és una simple translocació de Cetonia, el nom comú i d’un gènere molt proper.

La cetònia negra adulta és un visitant habitual dels grans capítols dels cards -a la imatge 1ª en un card blau (Carduncellus monspelliensium)– i dels de les plantes del gènere Centaurea -a la imatge 4ª en un gratabous (Centaurea scabiosa)-, on sol entaforar-se.

Les larves (foto 5ª) viuen amagades al sòl, alimentant-se d’arrels. Passen 4 anys en estadi de larva abans de convertir-se en adults. Això fa que, als llocs on viu, s’observi una població inusual d’adults periòdicament cada 4 anys.

fotos Jordi Badia (1ª, 2ª 3ª i 5ª) i Xavier Adot (4ª)]