Coronil·la rosa

Coronilla varia (= Securigera varia)

La coronil·la o coroneta rosa (Coronilla varia [= Securigera varia]) és una herba perenne de a família Papilionàcies amb fulles compostes imparipinnades i flors d’un color rosa bonic, característica de les vores de boscos caducifolis en terres montanes. Està ben distribuïda pel centre d’Europa, és escassa a Espanya, es troba a la comarca veïna del Berguedà i a la comarca de Bages és una raresa localitzada en indrets com el bosc de ribera del Pla de Reguant, a Súria.
La coronil·la rosa assoleix poc més de mig metre d’alçada a base de tiges en ziga-zaga ben verdes, no pas més o menys lignificades com les de la coronil·la boscana (Coronilla emerus) o les de la coronil·la mínima (Coronilla minima).
Les fulles de la coronil·la rosa tenen de 6 a 14 parells de folíols oblongs d’entre 10 i 20 mm de longitud, més el terminal. Els folíols basals toquen a la tija, de manera que es confonen amb estípules.
Les flors s’agrupen en nombre de 10 a 20 en umbel·les enlairades per un peduncle clarament més llarg que la fulla a l’axil·la de la qual neix. La umbel·la té els pedicels curts, del voltant d’1 cm, més prims que el peduncle comú, i corbats per orientar les flors a tot el volt formant una corona. Les corol·les mesuren uns 15 mm; són de color rosa amb l’estendard o pètal superior rosa intens, la resta més pàl·lids. La floració de la coronil·la rosa al mes de juny és ben espectacular, d’aquí que en algunes contrades es tingui també com a planta de jardí.
El llegum és linear i dividit en segments.
La coronil·la rosa és metzinosa pels herbívors.

[foto Jordi Badia]