El bosc de ribera del Pla de Reguant

El bosc de ribera del Pla de Reguant, a Súria, és el més extens del Cardener i probablement també del conjunt de la conca del Cardener i el Llobregat. Ocupa unes 19 hectàrees de plana al·luvial al sud de la població de Súria, a continuació del Pla de les Hortes. El Pla de Reguant queda delimitat entre el canal del Fusteret que circula per la vora dreta de la plana en el sentit descendent del riu i el propi riu Cardener. Pren el nom del mas Reguant situat a l’extrem nord-oest del Pla.

L’arbre dominant al Pla de Reguant és l’àlber, però també hi ha pollancres, freixes de fulla petita, salzes, oms, aurons blancs, tamarius, pruneres i d’altres. El terra és embardissat amb romegueró (Rubus caesius) -un esbarzer menys agressiu que l’esbarzer comú (Rubus ulmifolius) que també hi és-, i hi creixen amb abundància també l’heura, el sanguinyol, l’arç blanc, la vinca i moltes plantes més.

El bosc de ribera del Pla de Reguant està inclòs a l’espai d’interès natural (PEIN) de la serra de Castelltallat i a la Xarxa Natura 2000.

El bosc del Pla de Reguant està travessat per l’estructura que sostenia la cinta que transportava el mineral salí extret pel pou IV, a la dreta del Cardener, fins a les instal·lacions mineres situades a la riba oposada. El pou miner IV va deixar de funcionar l’any 2006 i posteriorment es va desmuntar la cinta transportadora, però queda dempeus la seva estructura metàl·lica rovellada per la sal. El canal del Fusteret també porta molts anys d’abandó.

La sal de la formació geològica Cardona està a molt poca fondària sota el Pla de Reguant. Per aquest motiu, de tant en tant s’hi formen sobtades bòfies, la més recent de les quals al temps d’escriure aquesta nota va aparèixer el dia 06.05.2022.

Les imatges 1ª i 2ª mostren el Pla de Reguant observat des de l’entorn del pou IV; la 1ª al mes d’abril, en el seu aspecte primaveral amb les caçades de color verd tendre, i la 2ª al mes de novembre, en l’aspecte tardoral amb capçades esgrogueïdes i ja en part desfullades. La imatge 3ª mostra l’interior del bosc.

[fotos Jordi Badia]