Creixen bord

Apium nodiflorum

El creixen bord (Apium nodiflorum) és una herba que arrela al fons de rierols, séquies i basses i que s’assembla al creixen (Rorippa nasturtium-aquaticum) per les fulles compostes pinnades i amb el qual comparteix l’hàbitat aquàtic, però no és pas una crucífera parenta del creixen sinó una planta de la família de les umbel·líferes o apiàcies parenta de l’api cultivat (Apium graveolens) als horts.

El creixen bord fa tiges reptants que arrelen en punts diversos i tiges aèries, estriades i fistuloses, enlairades fins a uns 50 cm per sobre de l’aigua, molt fulloses. Les fulles són d’un verd intens, compostes imparipinnades amb els folíols oposats i sense peciòlul, més grans i amb més folíols les fulles inferiors que no pas les superiors i forma general triangular perquè els folíols tenen mida decreixent del pecíol a l’extrem de la fulla. Cadascun dels folíols té forma ovada o triangular, amb el marge dentat o lobulat.A les axil·les de les fulles neixen també umbel·les compostes de 5-10 radis, sense involucre. Les umbel·les de segon ordre són esfèriques, amb radis molt curts que porten flors petites, de simetria radiada amb 5 pètals blancs. El creixen bord floreix a l’estiu.

El creixen bord és una planta ben distribuïda per Catalunya, exceptuant el Pirineu. El seu consum en amanides ha caigut en desús.

[fotos Jordi Badia]