Crosta de soca hirsuta

Stereum hirsutum

La crosta de soca hirsuta (Stereum hirsutum) és un fong que ataca la fusta morta d’alzina. Fa cossos fructífers coriacis, en forma de semicercles ondulats, com conquilles molt primes de fins a 8 cm de diàmetre que apareixen en gran nombre a la base dels troncs morts i a les branques caigudes d’alzina. La cara superior del bolet és, al centre per on s’adhereix a la fusta, feltrada o hirsuta, de color blau o gris hialí, mentre que el volt exterior és llis i de tons ataronjats concèntrics que a vegades recorden la coloració d’un rovelló. Per sota l’himeni és llis, el que permet classificar aquest bolet al grup de les crostes (famílies corticiàcies i estereàcies), diferenciant-lo dels bolets de soca d’himeni amb porus (fam. poliporàcies) amb qui a primer cop d’ull es podria confondre.

Stereum hirsutum ocasiona un podriment blanc de la fusta. Els seus cossos fructífers apareixen i es mantenen durant qualsevol temporada humida, no només a la tardor.

Junt amb el bolet gelatinós Tremella aurantia que el parasita, és molt freqüent trobar Stereum hirsutum a les soques cremades d’alzina, uns anys després de l’incendi. A la foto 1ª, Tremella aurantia es deixa veure també entre els nombrosos cossos fructífers de Stereum hirsutum, damunt d’una soca d’alzina cremada el 2003 a la carena dels Emprius, al PN de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª, 3ª i 5ª), Montserrat Porta i Jordi Badia (4ª) i Montserrat Porta (6ª i 7ª)]