Cthenochares bicolorus

Ctenochares bicolorus

Ctenochares bicolorus és un icneumònid d’uns 20 mm de longitud que, tal com explica el seu adjectiu específic, té el cos de dos colors: el taronja o coure dominant contrastat amb parts negres. El negre és als extrems de l’abdomen i de les ales anteriors, als fèmurs del tercer parell de potes i al cap. Els ulls són d’un granat molt fosc, gairebé negre. Les antenes tenen una franja blanca al mig que en alguns exemplars pot no ser completa; per sota de la franja blanca l’antena és del mateix to taronja del cos, mentre que per sobre és d’un taronja ennegrit.

Ctenochares bicolorus parasita erugues de papallones de la família Noctuidae. Probablement, una de les espècies parasitades sigui el barrinador del tomàquet (Helicoverpa armigera), ja que l’exemplar de les imatges era en una tomaquera. Ctenochares bicolorus podria ser molt bon aliat a l’hort per mantenir a ratlla el barrinador del tomàquet i d’altres hortalisses.

Ctenochares bicolorus és una espècie d’origen africà que darrerament ha ampliat la seva àrea de distribució a d’altres continents.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]