Dasineura asparagi

Dípters - Cecidomyiidae

Dasineura asparagi és una mosqueta o mosquit, un dípter de la família Cecidomyiidae, que ocasiona una gala o cecidi a l’esparreguera boscana (Asparagus acutifolius).

El cecidi consisteix en la deformació globosa de la base d’un cladodi -cadascuna de les aparents fulles linears, curtes i lleugerament punxoses que són en realitat tiges transformades- que queda com una ampolleta afuada, blanquinós a la base inflada i encara verd a la punta intacta. A l’interior del cecidi s’hostatja la larva tova de Dasineura asparagi.

La família Cecidomyiidae s’inclou al subordre Nematòcers, per tant es tracta més aviat d’un mosquit, malgrat que les larves semblen més de mosca. L’aparença de l’adult sí que és més propera a la d’un mosquit per les seves antenes i potes llargues.

Com sol passar en tots els cecidis ocasionats per dípters de la família Cecidomyiidae, les esparregueres afectades per Dasineura asparagi solen estar molt plenes dels seus cecidis. Dasineura asparagi afecta també d’altres espècies del gènere Asparagus que no es troben espontànies a la comarca de Bages. Afortunadament per les esparregueres boscanes del Bages, el cecidi de Dasineura asparagi per ara no és gaire freqüent a Catalunya. L’hem observat el novembre de 2021 a la Solana dels Comtals (Manresa).

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]