Diaphora mendica (= Cycnia mendica) és una papallona nocturna de la família Arctiidae que sorprèn pel seu dimorfisme sexual. Mesura uns 10 mm de longitud de cos i uns 30 mm d’envergadura alar. El tòrax està ple de pèls, com si anés embolcallat d’un fulard de pell natural. L’abdomen és gruixut. Tant mascles com femelles tenen el mateix patró d’alguns punts negres petits distribuïts a les ales i d’altres més grossos aliniats als segments abdominals. Els mascles –a la imatge 1ª- són íntegrament de color marró grisenc, de manera que els punts negres ressalten poc. En canvi, les femelles -a les imatges 2ª, 3ª, 4ª i 5ª- són ben blanques i, lògicament, en elles els punts negres queden molt contrastats. A més, les antenes dels mascles són pectinades; les de les femelles no.
Les erugues de Diaphora mendica estan protegides per feixos de pèls llargs, rígids i eriçats, de color groc. Són polífagues, poden alimentar-se de moltes plantes diferents.
Diaphora mendica es veu de nit als jardins atreta pels llums, o bé de dia als prats com l’exemplar femella de les imatges damunt de tiges de jonça (Aphyllanthes monspeliensis).
[fotos Jordi Badia (1ª) i Esteve Roig (2ª, 3ª, 4ª, 5ª i 6ª)]