Donzell, absenta

Artemisia absinthium  

El donzell o absenta (Artemisia absinthium) és una mata poc llenyosa, d’aspecte grisenc, de la família Compostes. Té les fulles de mida decreixent de baix a dalt, grises per ambdues cares, amb el limbe dividit en segments estrets de punta arrodonida, el raquis alat i el nervi medial ressaltat al revers. Tota la planta és pilosa i molt olorosa. A l’estiu fa nombrosos capítols hemisfèrics que miren avall, de només 4 mm de diàmetre, de flors grogues sense lígules. La major part de la planta s’asseca a l’hivern.

El donzell és conegut perquè els seus principis actius, dissolts en alcohol etílic, esdevenen un aperitiu excel·lent. El gust amarg particular del vermut prové del donzell. El licor absenta s’obté per la maceració del donzell florit en alcohol. L’absenta, que s’ha de beure rebaixada amb aigua, provoca una doble intoxicació: l’etílica i la pròpia de l’absenta que passa per una primera fase d’exaltació de la sensibilitat –la que buscaven artistes en temps del romanticisme- seguida d’una segona de disminució de la consciència. Els noms de la planta wermut i absinth en alemany s’han importat al català com vermut i absenta per anomenar els seus licors.

El donzell viu als prats nitrogenats i a les vores de camins en àrees de muntanya mitjana. Pius Font i Quer, a la Flora del Bages publicada l’any 1914, l’esmenta com a espècie de presència dubtosa a la comarca. Botànics moderns l’han localitzat prop d’Avinyó i en punts del Moianès; per tant, aclarit el dubte, el donzell s’inclou actualment a la flora del Bages. En qualsevol cas, el donzell és una planta rara al Bages, mentre que a la meitat nord de les comarques veïnes del Solsonès i el Berguedà, i en general per tot Europa al nord dels Pirineus, és una planta comuna als ambients humanitzats i als prats de pastura on els animals, més entenimentats que els humans, la respecten.

[fotos Jordi Badia]