Dysdera cf. crocata

Dysdera cf. crocata

Dysdera sp. és un gènere d’aranyes, el que dona nom a la família Dysderidae, molt diversificat a la península ibèrica on es comptabilitzen un mínim de 29 espècies quasi impossibles de destriar al camp. Els exemplars il·lustrats a la galeria, a les imatges 1ª i 3ª en visió dorsal i a la 2ª en visió ventral, han de correspondre a l’espècie D.crocata o bé a D.erythrina, pràcticament indistingibles entre elles sense dissecció.

Les femelles d’ambdues espècies mesuren uns 12 mm, els mascles menys. Es caracteritzen pel prosoma vermell amb matís granat que contrasta amb l’opistosoma beix clar, mentre que les potes són d’un to entremig del color del prosoma i del de l’opistosoma. Els tarsos i metatarsos de les potes tenen pilositat curta i clara. Disposa d’un parell de quelícers grossos, prominents i verinosos; cal suposar que la seva mossegada ha de ser dolorosa.

D.crocata i D.erythrina són espècies antropòfiles que de dia es refugien al sòl o sota les pedres en patis, jardins, horts i descampats. No construeixen teles de captura, sinó que cacen activament de nit sobretot porquets de sant Anton.

[fotos Montserrat Porta (1ª i 2ª) i Montserrat Porta i Jordi Badia (3ª)]