Erísim de flor gran

Erysimum grandiflorum

L’erísim de flor gran (Erysimum grandiflorum) és una herba plurianual de la família crucíferes, lleugerament llenyosa a la base i que supera per poc el mig metre d’alçada. La seva variabilitat i diferenciació en races locals han donat peu a la proliferació de noms científics, com a mínim E.australe, E.bocconei, E.collisparsum, E.longifolium i E.ruscinonense, que actualment es consideren sinònims.

Té les fulles molt estretes amb el marge quasi enter i un nervi medial ample i ben visible. Al temps de floració, algunes fulles basals ja poden haver-se assecat. Fa flors relativament grans amb els pètals d’un groc uniforme més viu que el de la ravenissa groga (Erucastrum nasturtiifolium), posats una mica separats, dos i dos, en comptes de formar una creu regular. L’ungla dels pètals, que s’endinsa al calze, és més llarga que no pas el seu limbe obert. El fruit és una síliqua molt fina, de només 1-2 mm de diàmetre per 50-60 mm de longitud, lleugerament corbada i que es manté erecta entre la verticalitat i un angle d’uns 45º envers la tija.

L’erísim de flor gran és una planta dels sòls eixuts i pobres de la brolla i dels terrenys pedregosos. És força comuna als massissos de Montserrat i del Montcau i Sant Llorenç del Munt.

[fotos Jordi Badia]