Escarabat enterrador

Silpha tristis

Silpha tristis és un escarabat de cos ovalat i deprimit de color negre mat, certament trist, membre de la família Silphidae, la dels escarabats enterradors, que pren el nom precisament del gènere Silpha.
Silpha tristis mesura uns 15 mm de longitud. El cap és tan petit que amb prou feines surt per davant del pronot; d’ell destaquen el parell d’antenes compostes d’artells trapezoïdals amples units per trams estrets, com en un collar de perles. Tant el pronot com els èlitres tenen voraviu, de manera que l’escarabat està reforçat a tot el volt, llevat de l’obertura del pronot per on treu el caparró. El pronot és ample, amb espatlles corbades. Cada èlitre té tres carenes longitudinals paral·leles. La superfície del pronot i la dels espais intercostals dels èlitres està gravada d’un puntejat fi, poc perceptible a simple vista. L’escudet és triangular, lleugerament més ample que llarg.
Cal suposar que Silpha tristis, com la resta d’escarabats enterradors, s’alimenta d’animals morts.
A la península ibèrica hi ha altres espècies del gènere Silpha (S.obscura, S.olivieri, S.puncticollis, S.tyrolensis), a més de S.tristis, totes molt semblants entre elles. S.tristis es reconeix per detalls de la forma del pronot i pel puntejat més fi entre les costelles dels èlitres.

[foto Jordi Badia]